10 кращих міст для гастрономічного туризму

10 кращих міст для гастрономічного туризму

  • Автор запису:
  • Категорія запису:Блог

Гастрономічний туризм з кожним роком є ціллю подорожей все більшої кількості мандрівників. Туроператори організовують спеціальні пропозиції для таких туристів, бажаючих зробити свято їжі для себе. Різноманітністю відрізняються авторські тури, куди часто входять 10 кращих міст для гастрономічного туризму. Розглянемо кожне з них окремо.

10-місце Портленд, США

Північно-західне місто в Сполучених Штатах Америки вважається найбільш привабливим в країні для знайомства за традиційною американською кухнею. У Портленді найкращі сніданки в країні. Серед популярних ранкових блюд для американців варто відзначити сандвічі з куркою, бісквіти з додаванням соусу грейві, омлети. У другій половині дня вибір гостей місцевих ресторанів та кафе припадає на традиційну американську піцу. Так, вона велика, смачна, з акцентами на тягнучому сирі.

10 кращих міст для гастрономічного туризму

Серед ресторанів Портленда варто відокремити Tasty n Alder, який спеціалізується на традиційній американській кухні з тими самими поживними сніданками. Screen Door – пропонує своїм відвідувачам скуштувати блюда південної кухні. Це ті самі вафлі та сандвічі з різноманітними начинками. Для поціновувачів веганських страв варто відвідати The Bye and Bye. Там є не тільки широкий вибір блюд з інгредієнтів рослинного походження, але і веганське пиво та безалкогольні коктейлі.

9-місце Дубай, ОАЕ

Завдяки розвитку ОАЄ такий туристичний центр як Дубай швидко зайняв своє місце серед 10 кращих міст для гастрономічного туризму. І це не тільки традиційні страви Східного світу, а і кращі шеф-повари французької, італійської та азійської кухні. Саме тому Дубай став гарним направленням для бажаючих відчути різноманіття їжі. Перше, що потрібно скуштувати у туристичному місті, це східний карі та арабський стріт-фуд, особливо фаллофель.

Замовити гастрономічний тур у будь-яку країну світу – від 50$

Серед біля ніж 13000 гастро-закладів Дубай виділяються ресторан Zaroob, де відвідувачів чекає справжня арабська кухня, та традиційний стріт-фуд. Манакіш та фатір, традиційні коржики, входять до обов’язкових страв. Al Ustad Spesial Kabab подає клієнтам іранські кебаби по автентичним рецептам. Callcut Paragon – шматочок Індії у арабському мегаполісі. Карі, фаршировані гриби, морський лящ, та приємні ціни зроблять вечір мандрівника.

8-місце Мумбай, Індія

Мегаполіс з населенням у 21 мільйон чоловік вражає своїми розмахами та східним колоритом. Мумбай справедливо увійшов до цікавих напрямків для гастрономічного туризму. Увагу потрібно звернути на вуличну їжу та місцеві ресторани традиційної індійської кухні. Серед кращих вуличних перекусів слід відзначити бхаджи та пурі. Перше, це хліб з різноманітною начинкою, з акцентом на овочах. Пурі – невеличкі м’які коржики, обжарені у маслі. Запити таку калорійну їжу можна традиційним місцевим кефіром, лассі. Він подається з сіллю та цукром. У ресторанах варто спробувати традиційний карі та тхалі, місцевий варіант рагу, у якому обов’язково є рис, коржики та ще близько 7 інгредієнтів.

10 кращих міст для гастрономічного туризму

Ресторани в Мумбаї. Що обрати? Leopold Café відоме та атмосферне місце, яке стало популярним в останні роки завдяки роману «Шантарам». Підкреслив автентичність цього закладу однойменний серіал. Смачну індійську кухню можна спробувати у Sahkari Bhandar Vegetarian Restaurant. Єдине, тут не знайти м’ясних страв. Excellenssea – кращий ресторан з акцентом на стравах із риби та морепродуктів. Має велику популярність серед туристів та місцевих багатіїв. Середня вартість основної страви коливається від 15 до 25 доларів.

7-місце Куала-Лумпур, Малайзія

Саме у Куала-Лумпур мандрівники зможуть познайомитися з усіма тонкощами традиційної малайзійської кухні. У місцевих ресторанах та кафе сплелися в цікаві рішення страви з Китаю, Тайланду та індії. Все здається знайомим для туриста і водночас зовсім новим та незвичним. Базовим інгредієнтом більшості блюд є рис. Гостям мегаполісу потрібно обов’язково насі керабу – блакитний рис, поєднаний з яйцем та сушеною рибою. Також варто звернути увагу на місцевий фаст-фуд. Це роті-канаі, риз з куркою, рисова лапша, смажений рис, карі-лакса, муртабак.

Де спробувати? Найбільш автентичним закладом вважається ресторан Kanna Curry House Restaurant. Тут можна спробувати традиційну місцеву кухню. Усі блюда подаються на пальмовому листі. Також прийдеться миритися з відсутністю столових приладів. По вуличкам Куала-Лумпур є багато автентичних кафе з цікавим фаст-фудом. Потрібно набратися сміливості, та спробувати те, що насправді їдять місцеві мешканці. Потім можна порівняти таку їжу зі стравами високої кухні у Way Modern Chinois.

6-місце Бангкок, Тайланд

Головний мегаполіс Тайланду є азійською гастрономічною столицею. Найбільшою популярністю серед туристів є вулична їжа. Її різноманіття вражає – традиційна лапша з різними інгредієнтами, суп з креветками, жарений рис, желе та звісно ж відомі на увесь світ жарені комахи та жуки. У ресторанах подають більш вишукані страви, але майже всі вони мають особливість у вигляді підвищеної гостроти.

Якщо є бажання скуштувати вуличні гастрономічні цікавинки, то це можна зробити на будь-якому ринку. Сотні торгівців вуличною їжею дають можливість обрати страві за своїм уподобанням та побажанням. Серед ресторанів для гастрономічного туризму у Бангкоку варто відокремити Thai Lao Yan, де подаються страви північно-східної частини країни. Найбільш цікави з них, це мурашині яйця, які спробувати можна тільки у літню пору року. У Soul Food Mahanakorn подають традиційні тайські блюда, які оформлені у сучасному вигляді, та мають доступну ціну. У ресторані можна скуштувати крі зі свинячого шлунку та цікавий салат з квіток банану.

5-місце Хошимін, В’єтнам

У столиці азійської країни можна дегустувати багато цікавих страв. Місцева кухня побудована на рисі, курятині, морепродуктах, локшині, свіжих овочах та фруктах. Серед найцікавіших страв вирізняються гой куон (аналог наших голубців), ком там суон нуонг (рисова крупа зі свининою, яйцем та рибним соусом), бан мі (сніданок, аналог ход-догу де замість сосиски використовується яловичина), бан там бі (кокосове молоко з рисовою локшиною), фо (своєрідний суп з рисковою локшиною та додаванням бульйону з курятини чи яловичини, також додається цукор). На відміну від тайської кухні, у В’єтнамі дуже люблять не гострі їжу а солодку.

Де спробувати традиційні страви у Хошиміні? Mandarin – це осередок поєднання місцевої та китайської кухні. Особливо смачними є страви з риби та з використанням рисового паперу. Кафе «333» у столиці В’єтнаму відоме не тільки смачною їжею, але і чудовими видами на місто з тераси. Якщо є бажання скуштувати багато м’яса, то кращим вибором стане заклад Skewers – страви готуються на вугіллі та тішать приємними цінами.

4-місце – Пекін, Китай

У мегаполісі з населенням у 22 мільйони мешканців та більш ніж тисячорічною історією не могла утворитися унікальна кухня. У Пекіні є декілька фірмових страв регіону, які повинен скуштувати кожен турист. Це пекінська качка з хрусткою скоринкою та традиційним китайським солодким соусом. Дим-сам – невеличкі закуски які подаються у корзинках з бамбуку. Цзяоцзи – вареники або пельмені зварені на пару. Курка Гонбао – справжня класика китайської кухні. Квадратні шматочки курки з овочами, горіхами та гострим перцем. Має багато варіацій приготування.

Замовити тур у Китай – від 1900$.

Традиційну вуличну їжу краще куштувати на ринках, де дійсно можна спробувати той самий смак Пекіну. Цікавим рішенням стане відвідування одного з місцевих чайних будиночків. Серед ресторанів мегаполісу варто відокремити King Roast Duck – кращі страви за качки. Haidslao Hot Pot – мережевий ресторан який дає можливість спробувати майже усі відомі блюда китайської кухні.

3-місце Ліма, Перу

Перуанська кухня, це свіжі морепродукти, фрукти, багато овочів. У Лімі кожен мандрівник має спробувати страву севіче. Це маринована у соку з цитрусів сира риба. Цікавими гастрономічними ласощами для туристів стануть восьминіг по-галісійські, ломо сальтадо (аналог смаженини), куй (можливість скуштувати м’ясо морської свинки), шашлик з альпаки, пачаманка (страва цікава завдяки приготуванню на розпеченому камінню та включає в себе 3 різні види м’яса). З напоїв варто спробувати піско – коктейль на основі місцевого бренді. Також неможливо пройти повз інко-колу. Це аналог дюшесу, який так полюбляють місцеві мешканці Ліми.

Привабливим закладом у місті вважається Central, який у 2023 році був визнаний кращим рестораном світу завдяки традиційній місцевій кухні та видатним шеф-поварам – Піа Леон та Віргиліо Мартінес. Maido – заклад, де поєднані традиції японської кухні з місцевим перуанським колоритом. Якщо є бажання спробувати вуличну кухню, то потрібно відвідати заклад Al Toke Pez. Вартість комплексного обіду буде складати близько 5$. La Picanteria у Лімі може вмістити у своїх стінах до 160 відвідувачів. Атмосферне місце, куди полюбляють ходити мешканці столиці.

2-місце Йоханнесбург, ПАР

Багатогранність південноафриканської кухні продиктована впливом французів, голландців, малійців та індійців, які грали визначні ролі у становленні цієї країни. Місцеві мешканці у своїх гастрономічних вподобаннях виділяють м’ясо, багато м’яса, яке переважно готується на барбекю. Страви які потрібно скуштувати у ресторанах та кафе Йоханнесбургу: кейптаун карі (відрізняються від традиційного карі використанням місцевих спецій), зефірний пудинг, браай (м’ясо готується на відкритому вогні), боботі (тушений зі спеціями фарш).

Ресторани Йоханнесбурга відомі не тільки смачними стравами, але й постійними розважальними шоу, та музичними вечорами. Для м’ясоїдів чудово зайде заклад Smith&Wollensky. У стінах цього ресторану подаються страви з м’яса диких звірів. Montego Bay стане кращим вибором для тих хто полюбляє розкіш та ідеальний рівень сервісу. У меню представлені блюда авторської кухні. Не зайвим може стати візит на місцевий ринок, краще робити вибір на користь безпечних для туристів локацій, а не на периферії міста. Там можна скуштувати оригінальні страви від місцевих по копійчаним цінам.

1-місце Неаполь, Італія

Справжній рай для гурманів. У Неаполі є дві головні страви, які готують ідеально майже у кожному закладі італійського міста – це піца у варіантах Маргарити або кальцоне, та традиційна паста. Важливим інгредієнтом усіх страв неапольської кухні є томати. Смачні та соковиті місцеві помідори отримують неповторний смак завдяки особливому клімату. Також заслуговують уваги страви зі свіжих морепродуктів та традиційна неаполітанська випічка.

Неаполь

Кращими піцеріями міста є такі заклади як Pizza Baba Trattoria, Pellone, Medina, Da Michele, Pizzaria la Notizia. Заклади відрізняються одна від одного концептуально, та рівнем цін. Загальна атмосфера у Неаполі некваплива, розслаблююча. Це дозволяє розмірено смакувати кращу місцеву кухню світу.

Кожна країна та місто має свій гастрономічний колорит для мандрівників. Тому, варто куштувати місцеві страви коли ви знаходитеся у подорожі.